LA TARIFA MATERIALEN INFORMATIE
WAT IS.......?
BRASS
Brass is een andere benaming voor messing, dit is een legering van koper en zink. Het voordeel van brass is dat het voordelig, sterk en goed te verwerken is. Ook de kleur van (goudkleurig) Brass is momenteel erg polulair en blijft over het algemeen heel lang goed.
RVS
RVS, ook wel edelstaal of chirurgisch staal genoemd, beschikt over een aantal hele fijne voordelen. RVS heeft de schittering, toon en textuur waar veel mensen gek op zijn. Het materiaal kan niet roesten, is ontzettend sterk, maar is erg licht waardoor het erg draagbaar is. Daarnaast lijkt het op zilver, maar is een goedkoper alternatief. RVS laat niet af en verkleurd niet. Je moet alleen uitkijken met chloor, daar is het namelijk uiterst gevoelig voor.
STERLING ZILVER
Sterling Zilver onderdelen/ sieraden worden gemaakt van 92,5% puur Zilver en 7,5% Koper, vandaar .925 Sterling Zilver. Deze verhoudingen liggen vast in de wet, anders mag het geen Sterling Zilver worden genoemd. Puur Zilver is zacht en buigzaam en door de toevoeging van een ander metaal word het slijtvast.
SILVER/ GOLD PLATED
Metalen onderdelen worden door een Zilver- of Goudbad gehaald. Een andere techniek is electroplating. Door middel van stroom blijft het laagje hechten aan het onedele metaal. Het resultaat is een mooie glanzende afwerking met een laagje echt Zilver of Goud (silverplated of goldplated). Dit is echter wel een minimaal laagje en kan er afhankelijk van de zuurgraad van je huid ook weer sneller afslijten, de verkleuring hangt ook af van de PH-waarde van je huid.
RHODIUM PLATED
Rhodium valt onder de platina-groep en lijkt qua uiterlijk erg op zilver, maar er zitten toch wat verschillen in. Het allereerste verschil is dat rhodium niet verkleurd zoals zilver dat na verloop van tijd wel doet. Daarnaast is rhodium ietwat grijs/witter dan zilver. Het is een sterk materiaal dat erg lang meegaat en waar je dus ontzettend lang plezier van kunt hebben.
GOLD VERMEIL
Vermeil wordt ook wel doublé genoemd. Hierbij wordt 14k tot 22k Goud in lagen aangebracht op echt zilver (.925). Het benadert de uitstraling van echt Goud maar is veel goedkoper. De kleur vervaagt iets sneller dan bijvoorbeeld bij Gold filled materialen, omdat het hier om een laag gaat. De kwaliteit is echter heel goed en de ondergrond is dus sterling zilver.
GOLD FILLED
Gold filled is een hoogwaardige legering van 14 karaat Goud met een ander metaal (meestal Koper). Het Goud wordt mechanisch door hitte en druk aan het basismetaal verbonden. Deze dikte van het Goud moet volgens de Amerikaanse standaard tenminste 1/20e van het totale gewicht uitmaken. Een legering is dus geen laagje dat er gemakkelijk afslijt.
Bij juist gebruik van een Gold filled sieraad, zal het net als Goud (een leven) lang meegaan. Gold filled blijft op kleur en het levert een mooie en betaalbare kwaliteit op die goed wordt verdragen door mensen die allergisch zijn voor andere metalen dan Goud. Gold filled is wel weer duurder dan andere materialen omdat er een hoger gehalte Goud in zit.
EDELSTENEN, MINERALEN OF KRISTALLEN
Edelstenen zijn natuurlijke mineralen met bijzondere eigenschappen die op verschillende manieren ontstaan zijn in een proces dat soms wel miljoenen jaren duurt. Mineralen bestaan uit één of meerdere atomen. Er zijn in de aarde ongeveer 80 soorten elementen gevonden en deze elementen hebben ruim vierduizend mineralen gevormd zoals ijzer en koper. Edelstenen bestaan meestal uit 2 tot 3 verschillende mineralen die een constante chemische samenstelling hebben en een regelmatige inwendige structuur. De mineralen zijn als het ware samengeklonterd tot een edelsteen. De kleur en hardheid van de edelsteen wordt bepaald door de combinatie van de aanwezige mineralen. Een heldere kwarts bijvoorbeeld bestaat slechts uit één mineraal. Amethist krijgt zijn kenmerkende paarse kleur door de aanwezigheid van ijzer en de Rozenkwarts krijgt zijn roze kleur door de aanwezigheid van Titanium.
Een edelsteen hoort eigenlijk loepzuiver te zijn zonder enige vertroebeling en een hardheid hebben van 7 - 10 op de schaal van Mohs. Goede voorbeelden hiervan zijn Robijn, Saffier en natuurlijk Diamant. Stenen die niet voldoen aan deze criteria worden vaak aangeduid als halfedelstenen. Deze term werd in 1967 afgeschaft door de sieraden industrie vanwege het onjuiste karakter. Vandaag de dag spreken we dan ook gewoon over edelstenen.
De eigenschappen van de mineralen bepalen ook de rangschikking van de atomen of kristalstructuur. Bij een kristal zijn de moleculen of atomen gerangschikt volgens een regelmatig patroon of rooster waarbij een verschil wordt gemaakt tussen macrolijne en microlijne kristalstructuren.
- Een macrolijne kristalstructuur is met het blote oog te zien zoals Bergkristal en Citrien.
- Een mircolijne kristalstructuur is met het blote oog niet te zien. Je hebt een microscoop nodig om de kristallijne structuur te ontdekken zoals bij Rozenkwarts.
Alle edelstenen en kristallen bestaan dus uit mineralen, maar niet iedere mineraal is een edelsteen of een kristal. Dit hangt af van elementen zoals hardheid, complexiteit van samenstelling en de aan- of afwezig zijn van een kristallijne structuur.